Brf Örnen

Solen är grunden för allt liv på jorden, och en i det närmaste outtömlig energikälla. Dock så finns det vissa problem med att utnyttja den fullt ut, med exempelvis solceller och solfångare. På våra breddgrader kommer den mängd energi man kan utvinna med solceller och solfångare att variera kraftigt under året. Inte så mycket på vintern, men desto mer på sommaren. Men det hindrar inte att vi även här kan göra miljövänliga besparingar genom att utnyttja solen på bästa sätt, något som Brf Örnen i Timrå är ett bevis på. 2010 fick de pris som årets anläggning av Svensk Solenergi.

Solfångarna och solcellerna på Brf Örnens hus började installeras 2009, och då med långsiktighet i åtanke. Att man använder sig av både solfångare och solceller är också en stor fördel; solcellerna ger energi o form av elektricitet, medan solfångarna förser bostäderna med varmvatten för både element, kök och badrum. Sammanlagt beräknas solfångarna/cellerna stå för ungefär 20% av Örnens totala energibehov, vilket med tanke på den mycket låga driftskostnaden inte är något att rynka på näsan åt. Dessutom är inte Örnens utbyggnad klar ännu, och hur pass stor besparingen kommer att bli när alla tak försetts med solceller och solfångare återstår att se.

Men att utnyttja solenergi är bara en del av Brf Örnens arbete med att minska på sitt energianvändande, och man arbetar bland annat för att i så hög grad som möjligt använda sig av lågenergilampor. Det är ju inte bara viktigt att den el man använder sig av är miljövänlig, utan även vad den används till.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *