Extra jordklot sökes

Hållbar arkitektur i all ära, men det är ju egentligen bara en del av helheten, där målet är ett hållbart samhälle. Ett hållbart samhälle handlar inte enbart om ekologi och miljömedvetenhet, även om det givetvis är det som vi först och främst tänker på. Vi har ju tidigare skrivit om exempelvis Linköpings satsning på biogasbussar och annat sådant här på bloggen, och det kommer vi givetvis att fortsätta med. Men hållbarhet handlar ju inte enbart om miljö – det ska ju också gå att leva i ett samhälle, på ett bra sätt. Men frågan är då var gränsen går?

Vi i Sverige vill gärna tro att vi är miljömedvetna och försöker ta väl hand om naturen. Men det enkla faktumet är att det inte är på det viset. Världsnaturfonden kom i dagarna ut med sin rapport Living Planet, där bland annat olika länders ekologiska fotavtryck mäts. Vad gäller Sverige är det dyster läsning. Om alla skulle leva som svenskarna, så skulle det krävas resurser från 3,7 jordklot för att få det hela att gå ihop. Något som självklart inte är hållbart. Vad värre är: vi går i fel riktning. För två år sedan, 2012, krävdes ”bara” 3,4 jordklot om alla skulle leva som svenskar. Redan som läget är nu i världen så räcker inte det jordklot vi har – vi skulle behöva ett halvt extra.

Living Planet är inte helt behaglig läsning – Jorden har definitivt inte blivit mer levande de senaste 50 åren, tvärtom. Men ändå en nödvändig påminnelse om att vi lever långt över våra tillgångar. Och det blir bara värre och värre.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *