Hållbar arkitektur

arkitekturHållbar arkitektur är precis så enkelt och komplicerat som det låter som. Arkitektur som är hållbar. Men vad betyder det egentligen? För vad vore motsatsen till hållbar arkitektur? Arkitektur som rasar samman? Nej riktigt så illa är det inte, men ganska så illa ändå. Långt ifrån allt som byggs byggs med hållbarhet i åtanke, även om det blivit bättre med den saken, och hållbarhet betyder inte bara livstid. Det finns även ett uppenbart ekologiskt perspektiv på det hela. Både vad gäller byggmaterial och konstruktion så ska modern arkitektur gärna vara grön. Den tekniska utvecklingen har gått framåt med stormsteg, och det finns egentligen ingen ursäkt för att bygga ”högenergihus” idag. Hållbar arkitektur är energisnål arkitektur.

Men hållbar arkitektur är bara en del av en större helhet som även inbegriper hållbar design, inredning och så vidare. Hållbar arkitektur är dock den största delen, som kan ha mest effekt – positiv sådan – på vår omvärld. Ett hus ska ju helst stå där i många många år, och om vi med hjälp av hållbar arkitektur kan göra så att våra barn och barnbarn inte behöver bygga om, för att vi byggde så dåligt, är det ett stort plus. Vi vet ju idag vad följderna av tidigare generationers inte alltid helt lyckade idéer vad gäller bostadsbyggande har lett till. Hållbar arkitektur är helt enkelt ett sätt att ta ansvar inför framtiden på.

Det finns mängder med exempel på bra hållbar arkitektur, design och produktion, och vi kommer här att göra vårt bästa för att lyfta fram en del av dem. Hållbar arkitektur är något som förutom att den är ekologiskt sund också ofta ser mycket bra ut. På sätt och vis är det som dess goda funktionalitet gör att den också blir estetiskt tilltalande. Att välja det hållbara innebär aldrig att man måste göra en estetisk uppoffring. Det är snarare tvärtom, och är det så att man är ute efter modern och snygg arkitektur, så är chansen stor att den också kommer att vara hållbar. För så är det: i vårt moderna samhälle så är det omöjligt att inte också vara medveten om miljöns betydelse.