Hållbar utveckling på universitetsnivå

linneuniversiteteLinnéuniversitet som bildades 2010 genom att Växjö universitet och Högskolan i Kalmar slogs samman erbjuder ett treårigt program av stort intresse: Designprogram med inriktning på hållbar utveckling. Det är definitivt ett universitetsprogram som borde kunna bli mycket populärt. Sverige har en lång och stolt tradition inom design, och är numera också ett av de länder i världen där miljötänkandet är som starkast. Att Sveriges nyaste universitet har ett designprogram med inriktning på hållbar utveckling borde alltså inte förvåna någon. Det kommer definitivt inte att handla om ”bortkastade” högskolepoäng, utan möjligheterna att få jobb efter avslutad utbildning borde vara mycket goda. Men Linnéuniversitetet ger även möjlighet till vidare utbildning och fördjupning, för den som så vill.

Antagningen till designprogrammet med inriktning på hållbar utveckling sker också först och främst genom arbetsprov och därpå följande eventuell intervju. För den som är intresserad av att börja på programmet till höstterminen 2014 är det dock lite sent, då ansökningstiden gick ut 15:e april, men för den som kan tänka sig att vänta innebär det i huvudsak att man får mer tid på sig att ta fram sitt arbetsprov.

Linnéuniversitetet är inte det enda i Sverige med kurser med inriktning på hållbar utveckling; men det som gör just deras extra intressant är deras fokus på design. Detta gör att programmet får en ”praktisk” prägel, i och med att design är användbart, hållbar utveckling eller inte. Det är annars lätt att ”hållbar utveckling” blir lite vagt, då det ska tillämpas i praktiken.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *