Kvarteret Rosmarinen

2013 tog villakvarteret Rosmarinen i Helsingborg hem flera priser; bland annat Sveriges arkitekters bostadspris och Skånes arkitekturpris. Det finns många goda skäl till detta, och Rosmarinen är ett exempel på arkitektur när den är som allra bäst, gjord för de som är tänkta att bo i husen. Totalt är Rosmarinen tänkt att bestå av 29 villor, varav 14 än så länge är färdiga att flyttas in i. Under byggandet har material som inte kräver mycket underhåll använts, vilket definitivt är ett bra exempel på hållbar arkitektur.

Villorna i Rosmarinen är byggda med tanke på ljus, och främst då naturligt sådana. Husen är också byggda inåt, med utblick över de gemensamma grönområdet, med ”ryggarna” mot de omgivande vägarna. Detta hjälper till att skänka boendet en naturlig känsla, något som ytterligare förstärks av valet av byggmaterial, där bland annat lärk används till golven. Lärk är ett av de vackrare träslagen, och passar utmärkt väl in i svenska bostäder. Tillsammans med de ljusa planlösningarna skapar det en i det närmaste perfekt helhet.

Den motivering som angavs när Rosmarinen fick Skånes arkitekturpris löd ”för sin eleganta alternativa lösning av förstädernas traditionella villaområden”, och det är bara att hålla med. Rosmarinen är ett av Sveriges vackraste villaområden, med synnerligen intelligenta lösningar, som förhoppningsvis kan bli stilbildande inför framtiden. För nog borde alla ha rätt att bo så pass bra som de gör i Rosmarinen. Ett riktigt föredöme för framtida villaområden, och dess sätt att se till helheten borde definitivt kunna tillämpas på alla sorters byggprojekt.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *